+603-5521 8580 info@sidec.com.my

Sulaiman Mokhtar

Kelas E-Dagang Bahasa Malaysia pertama 2018, yang dianjurkan oleh Majlis Teknologi Maklumat dan E-Dagang Selangor (SITEC), telah diadakan pada 6 Februari, dengan 54 peserta menghadiri kelas yang diadakan di Pusat Kreatif Digital Selangor (SDCC).

Sulaiman Mokhtar, Jurulatih Perniagaan e-Dagang di Avana, memperkenalkan e-Dagang, telah menerangkan beberapa komponen yang penting untuk perniagaan atas talian, seperti gerbang pembayaran, sistem inventori dan sistem belanja, serta laman web.

Beliau kemudian bercakap mengenai kebaikan e-Dagang dengan menamakan kelebihannya, seperti dapat melompat ke arah trend virus, tidak memerlukan tenaga kerja yang banyak, dan membantu menjimatkan kos. Ia juga membolehkan para pedagang untuk menjual di media sosial, mengambil kesempatan menggunakan sistem pembayaran yang cekap, melakukan pemasaran semula di Facebook, serta membolehkan pemasaran omnichannel.

Facebook juga menyediakan akses membeli-belah atas talian

Sulaiman kemudian bercakap tentang beberapa kesukaran yang dihadapi mereka yang mengalih ke e-Dagang tanpa sistem sokongan yang kukuh. Antaranya termasuk mengutip pesanan melalui mesej peribadi, yang boleh berlaku pada waktu yang ganjil dan boleh mengakibatkan kehilangan jualan, serta memerlukan pedagang mengaturkan nombor secara manual.

Beliau kemudian bercakap tentang Avana, yang merupakan solusi pertama di pasaran untuk menawarkan jualan melalui Facebook, serta sistem yang ditawarkan sebagai penyelesaian untuk peniaga atas talian yang menjual melalui media sosial. Ia juga berfungsi sebagai alat automasi dan dapat mengembangkan perniagaan penjual atas talian.

Alat komunikasi automasi, atau ‘Chatbot’ di laman sosial Facebook

Penceramah seterusnya ialah Amirul Mokhtar, pakar pemasaran digital dan jurulatih e-Dagang, yang kini bersama Yourscentstation.com. Beliau bercakap tentang O2O, serta cara-cara melaksanakan penjualan zaman kini, meliputi kebaikan dan keburukan mengenai jualan saluran tunggal, serta memperkenalkan peserta kepada jualan omnichannel, dengan menyatakan bahawa pendekatan omnichannel dapat menarik pengguna melalui berbagai-bagai platform.

Amirul menggunakan contoh seseorang yang mencari hadiah, dan membawa para hadirin melalui simulasi untuk menunjukkan pendekatan penjualan berbilang saluran bersepadu. Dia juga bercakap tentang pengalamannya sendiri dengan Yourscentstation.com, di mana mereka menjual atas talian, tetapi juga menyediakan gerai-gerai semasa bazar hujung minggu.

Beliau kemudian bercakap tentang perjalanan pelanggan, dan menjelaskan kerangka lihat – fikir – buat. Tahap “lihat” adalah tahap penemuan, tahap pengguna yang sedia ada. Tahap “fikir” adalah peringkat di mana pengguna berpendapat bahawa mereka memerlukan sesuatu. Peringkat “buat” adalah di mana pengguna mengambil tindakan, mencari serta membeli apa yang mereka fikir mereka perlukan.

Walau bagaimanapun, beliau juga menyatakan bahawa rangka kerja itu adalah untuk barangan biasa. Untuk barangan yang lebih niche atau perkhidmatan khusus, beliau menasihatkan untuk meningkatkan kesedaran jenama, serta berusaha untuk memasarkan produk sebagai penyelesaian untuk masalah yang dapat diselesaikan oleh produk tersebut.

Beliau kemudian berucap tentang penjualan zaman kini, dengan memberikan contoh seperti Amazon Go. Beliau menyatakan bahawa pelajaran di sini adalah untuk memahami pelanggan serta menyediakan pengalaman pelanggan yang baik melalui “new retail” untuk pelanggan-pelanggan tersebut.

“Saya harap semua orang akan cuba melaksanakan konsep “new retail” untuk perniagaan mereka, terutamanya mereka yang mempunyai kedai fizikal,” katanya.

Semasa segmen perkongsian pasaran, Hasniza Ramli, Ketua Pegawai Eksekutif Myhalmart.com, telah bercakap mengenai perniagaannya. Myhalmart adalah pasaran gaya hidup global yang menawarkan produk halal yang memenuhi piawaian pematuhan Halalan Toyyiban, dan membanggakan dirinya sebagai jenama halal yang dipercayai beserta platform pasaran yang mesra Islam.


Source: Sitec News